TIP JAR Blog
Od zawsze korzystano z kosmetycznych atrybutów aloesu

www.aloevera.net.pl Aloes, znany również pod nazwą „Aloe vera” jest rośliną, słynną od wieków. W przyrodzie aloes forever występuje przede wszystkim na terenie Afryki oraz na Półwyspie Arabskim. Jest to roślina o wiele bardziej odporna na suszę aniżeli kaktus, a co znacznie więcej, może się także poszczycić wyjątkowymi atrybutami leczniczymi. Aloes ma okazję występować w różnych formach. Można w następstwie tego zetknąć się z roślinami, jakie mają pień oraz dorastają aż do trzydziestu metrów, podczas gdy inne będą miały tylko liściową rozetę, nie przekraczającą trzydziestu centymetrów. Liście aloesu użytkowane są w lecznictwie. Aloes występuje zwykle w formie wyciągu, jako sok i żel. Forever aloes w formie soku ma gorzkawy smak i zawiera substancje, jakie mają silne działanie przeczyszczające. Natomiast żel jest substancją kleistą, która zawiera wielocukier. Trudno jednoznacznie zakomunikować, kiedy po raz pierwszy zwrócono uwagę na aloes. Mierzy się jednak, że miało to miejsce około dwóch tysięcy lat przed obecną erą (dowodzą o tym między innymi źródła sumeryjskie). Dziś niesłychanie atrakcyjne stało się ziołolecznictwo. Aczkolwiek lekarze prześladują korzystanie z ziół, kompletnie jakby sami przenigdy nie korzystali z herbatki rumiankowej lub naparu z szałwii. Na domiar tego koncerny kosmetyczne oraz farmaceutyczne ochoczo korzystają z wyciągów z ziół, które ulepszają ich produkty. Jednym z takich akcesoriów jest aloes. Od pokoleń korzystano z jego leczniczych i kosmetycznych właściwości. Sok z liści aloesu pomaga bo w przeszkodach skórnych, koryguje wygląd włosów i wspiera działanie układu pokarmowego. Niezwykle nieraz wolno go spotykać w domach jako roślinę ozdobną, pomimo że od wieków budził zainteresowanie zarówno tych, jakim zależało na nadzwyczajnie jak i tych, którzy wykorzystywali go leczniczo. Aloes, niepozorna flora pochodząca z Afryki, to właśnie dzięki własnym właściwościom cieszy się dużym powodzeniem zarówno w leczeniu jak oraz kosmetologii; wytwarza się z niego maści łagodzące ból i opuchlizny, wspiera gojenie się ran i oparzeń. Nawilża i pielęgnuje skórę a także wyrównuje przykry zapach potu, w następstwie tego można go wykorzystywać jako przyrodniczy antyperspirant. Aloes jako roślina był też znany dawnym Grekom oraz Rzymianom - wypróbuj na domenie internetowej aloevera.

By: ZevaLevis On Wednesday, 09 May 2018 Comment Comments( 0 ) Hits Views(1609)
Comments(0)
 


Leads logo

Site Created By Vetrol Data Systems